if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ 'event': 'kurumsal_teklif_button_click' }); }
Elektrikli Araç Şarj Stratejileri: Uzun Mesafeli Sürüş Deneyimi | Voltify

Elektrikli Araç Şarj Stratejileri: Uzun Mesafeli Sürüş Deneyimi


Yapılan araştırmalar araba sürücülerinin günde ortalama 40 kilometre menzile ulaştığını gösteriyor. Bu rakam sıradan bir sürücünün elektrikli araç (EV) kullanarak gündelik ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabileceği anlamına geliyor. Buna rağmen sürücülerin yaygın endişeleri arasında uzun mesafeli sürüş deneyimi ve uzun mesafe şarj performansı en başta geliyor. Peki, elektrikli araç ile uzun mesafeli sürüş deneyiminde neler önemlidir?

Evde Şarj: Elektrikli Araçlar İçin En Verimli Yöntemler


Evde Şarj Elektrikli Araçlar İçin En Verimli Yöntemler


Elektrikli araçlar için evde şarj, şehir merkezinden uzakta yaşayanlar veya gece boyunca aracını şarj etmek isteyen sürücüler için en verimli yöntemlerden biridir. Güvenlik, kolay erişim ve maliyet konusunda önemli avantajlar sunar.



Elektrikli araçların evde şarj edilebilmesi için iki farklı yöntemden söz edilebilir:

Şebeke Elektriği Üzerinden Şarj


Evde, elektrikli aracı direkt olarak standart bir duvar tipi priz üzerinden ekonomik bir şekilde şarj edebilirsiniz. Bu yöntemde, bir saatlik şarj ile ortalama 7 kilometre menzil elde edilir. Ancak, aracın batarya büyüklüğüne bağlı olarak tamamen şarj olması 7 saatten 29 saate kadar sürebilir.

Evde Şarj İstasyonu Kurulumu


Daha hızlı şarj için evde seviye 2 şarj istasyonu kurulumu tercih edilebilir. Bu şarj istasyonu, şebeke elektriğini kullanır ancak standart prizden farklı olarak daha yüksek akım sağlar. Bu sayede, standart duvar prizine göre daha hızlı şarj imkanı sunarken, hızlı şarj istasyonlarına kıyasla daha uygun maliyetli bir çözümdür.



Yolda Şarj: Uzun Yolculuklar İçin İpuçları


Elektrikli araçların yolda şarj edilmesinde bazı önemli detaylar vardır. Mola zamanları, gidilecek rota, yola çıkılacak zaman, taşınacak eşya ve benzeri birçok konu önemlidir. İşte elektrikli araç kullananlar için uzun yol şarj ipuçları:

Yolculuk Öncesi Planlama


Elektrikli araçlarda menzili en iyi biçimde değerlendirmek için yolculuk rotalarının iyi belirlenmesi gerekir. En kısa mesafeleri, en rahat sürüş sağlayan yolları tercih etmek önemlidir. Bunun için rota oluşturucu mobil uygulamalar kullanabilir, yol durumunu gösteren haritaları inceleyebilirsiniz.

Kullanılabilir Şarj Noktalarının Belirlenmesi


İzlenecek rota üzerinde yer alan şarj noktalarının belirlenmesi ve hangilerinin kullanılacağının saptanması yolculuk esnasında önemli bir konfor sağlar. Bu noktada hem birincil hem yedek şarj istasyonları belirlenebilir. Böylelikle doluluk, arıza ve benzeri durumlarda alternatif bir plana sahip olunabilir.

Aracı şarj etme süresini mola ve yemek zamanlarıyla birleştirmek de zamanı en iyi kullanma yollarından biridir. Yemek ve dinlenme sürecinde araç şarj olur ve ardından yolculuğa devam edebilirsiniz.

Araç Bataryasının Verimli Kullanımı


Bataryayı %100'e kadar doldurmak, ekstra menzil kazandırsa da bu durum batarya ömrünü olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bataryayı her zaman tam kapasiteyle doldurmak önerilmez. Ancak, gerektiğinde bu yöntemi kullanarak menzilinizi artırabilirsiniz. Ayrıca, bataryanın %20'nin altına düşmesine izin vermemek önemlidir. Yolda karşılaşabileceğiniz istenmeyen durumlarda bir sonraki istasyona ulaşacak kadar enerjiniz olmalı. Bunun yanı sıra, elektrikli araç performansını ve menzilini artırmak için aracı optimum hızlarda kullanmak önemlidir. Böylelikle tek şarjla gidebileceğiniz maksimum menzile ulaşabilirsiniz.

Menzili Düşüren Konulara Dikkat Edin


Yola çıkmadan önce lastik basınçlarının kontrolü sağlanmalı ve doğru lastik kullanılmalıdır. Ayrıca gerekmedikçe cam açmamak ve klima kullanmamak gerekir. Ağırlık da araçların enerji tüketiminde önemlidir. Elektrikli araç menzil artırma stratejilerinde taşınan yükün fazla olmaması da önemlidir.

Elektrikli Araç Hızlı Şarj İstasyonları: Zaman Tasarrufu Sağlama


Elektrikli Araç Hızlı Şarj İstasyonları


DC elektrikli araç hızlı şarj istasyonları (seviye 3), sürücülerin zaman kazanmak adına tercih ettiği yöntemler arasındadır. Bu sistemler sayesinde elektrikli araçları 30 dakika gibi kısa bir sürede şarj etmek mümkündür. Ancak, seviye 3 şarj istasyonları genellikle daha pahalıdır. Yine de, 10 dakikalık bir şarj sonucunda araçlara ortalama 65 kilometre menzil sağlayarak hız açısından büyük avantaj sunar.

DC şarj istasyonları şebekeden gelen alternatif akımı doğru akıma çevirir ve direkt olarak aracın bataryasına gönderir. DC istasyon ile uzun yolda zamandan tasarruf sağlamak mümkündür. Bir ihtiyaç molası ve kısa bir alışverişle 30 dakikalık süre kolaylıkla geçirilebilir.

Şarj Altyapısının Gelişimi: Gelecekte Ne Beklemeli?


Türkiye elektrikli araç şarj altyapısı gelişim hızı her geçen gün artıyor. EPDK, ihtiyaçlara yönelik çözümler üzerinde çalışarak farklı projeksiyonlar geliştiriyor. Öncelikle yeşil enerji ve daha çevreci araçların oluşumu hedeflendiği için mevzuata "yeşil şarj istasyonu" eklenmiş durumda.

Bu kavram elektrik enerjisini güneş veya rüzgâr gibi yeşil kaynaklardan elde edilen enerjiyi kullanan araçları ifade ediyor. Şarj altyapısının 2025 yılında en az 25.000 adet AC, 9.000 adet DC sayısına ulaşması bekleniyor. Gelecek on yıl içerisindeyse en az 100.000 adet AC, 45.000 adet DC ile hizmet verilmesi amaçlanıyor.

Elektrikli araç şarj teknolojileri de her geçen gün gelişiyor. Gelecekte yaygınlaşmasıbeklenen şarj teknolojileri şunlardır:



Yeni Nesil Batarya Teknolojileri


Elektrikli araçlarda yaygın olarak lityum-iyon batarya tipi kullanılıyor. Fakat hem kendi içindeki sınırları hem çevresel etkileri nedeniyle sürekli olarak yeni batarya teknolojileri araştırılıyor.



Elektrikli Araçlar İçin Optimize Edilmiş Şarj Stratejileri


Elektrikli araçlar şebeke sisteminde önemli bir tüketici olduğu kadar aynı zamanda bir depolama sistemidir. Elektrikli araç şarj stratejilerinde beş önemli nokta bulunur:

1. Anlık Şarj (Seviye 3): Hızlı şarj istasyonlarında araçların kısa sürede şarj edilmesidir.

2. Gecikmeli Şarj (Seviye 1 ve 2): Yavaş şarj eden ama daha ekonomik olan şarj modelidir.

3. Öz Tüketimi Artırmak: Elektrik piyasasında, tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarını tüketim noktasına en yakın kendi üretim tesisinden karşılamasıdır.

4. Frekans Sınırlama Rezervi: Elektrik şebeke sisteminde talebin yoğun olduğu anlar yerine kWh ücretinin uygun olduğu anları seçmektir.

5. Otomatik Frekans Restorasyon Rezervi: Elektrik talebinin yoğun olduğu ve ani enerji ihtiyacı doğduğu anda arabanızın bataryasında yer alan enerjinin şebekeye sağlanmasıdır. Bu stratejiyi kullanarak elektrik sağlayıcınızdan ödeme veya indirim talep edebilirsiniz.

Uzun Mesafe Sürüşte Şarj Süresini Kısaltmanın Yolları


Elektrikli araç şarj süresini kısaltmanın bazı yolları bulunur.



Elektrikli araç teknolojisini yakalamak istiyor fakat tereddüt ediyorsanız satın almak yerine kiralamayı tercih edebilirsiniz. Hem faturanızdan tasarruf etmek hem yeşil enerjiye adım atmak için Voltify olarak sunduğumuz kampanyaları takip edebilir, geniş portföyümüzden dilediğiniz elektrikli araç modelini bulup hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.