Elektrikli Araç Şarj Ücreti Nedir? Nasıl Hesaplanır? | Voltify

Elektrikli Araç Şarj Ücreti Nedir? Nasıl Hesaplanır?


Elektrikli Araç Şarj Ücreti Nedir

Başlı başına bir enerji devrimi niteliğinde olan elektrikli araçlar, çevre dostu olmasıyla günden güne popülerliğini artırıyor. Elbette bu popülerlik yalnızca sürdürülebilirliğin çevre boyutuyla alakalı değil. Aynı zamanda kullanıcılara maliyet avantaj sağlıyor. Peki, elektrikli araçların şarj ücreti nedir ve nasıl hesaplanır? Bu yazıda şarj ücretlerinin nasıl hesaplandığı ve fosil yakıtlı araçlara kıyasla ne kadar avantajlı olduğu üzerinde durduk.

Elektrikli Araç Şarj Ücreti Nedir? Nasıl Hesaplanır?


Elektrikli araçlarda enerji, akaryakıt deposu yerine batarya üzerinden sağlanır. Bu bataryanın doldurulması esnasında depolanan enerji, bir enerji ölçüm birimi olan kilowatt saat (kWh) üzerinden ifade edilir. Elektrikli araçların şarj ücreti bir dizi metriğe göre değişkenlik gösterir.

Bir elektrikli arabanın yaklaşık şarj maliyetini basitçe hesaplamak için gerekli olan formül şudur:

Şarj Edilen Enerji (kWh) x Elektrik Fiyatı (TL/kWh) = Dolum Maliyeti

Ancak bu formül istasyon ve araç arasında gerçekleşen enerji alışverişindeki verimliliği hesabın dışında bırakır. Bu basit formülle hesaplanan tutara ek olarak %5 civarında verimlilik hesaba katılmasında fayda olacaktır.

Elektrikli araç batarya ömrü ve verimli kullanım ipuçları hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Örnek olarak 64 kWh gücüne sahip bir elektrikli araba kullandığınızı düşünelim. Bu durumda arabayı %20'den %100'e getirmek için yaklaşık olarak 52 kWh enerjiye ihtiyaç vardır. AC akım ortalama fiyatları kWh başına 6.29 TL. Bu durumda elektrikli araba enerji tüketimi şöyledir:

40 kWh x 6.29 TL/kWh = 251,6 TL.

Bu maliyete şarj istasyonuna bağlanma ücreti ve dakikalık ücret de eklenebilir.

Elektrikli Araç Şarj Maliyeti Hesaplama Nasıl Yapılır?


Elektrikli araçların birim başına şarj maliyetini etkileyen birçok faktör mevcuttur. Birim başına maliyet yani arabanın kilometrede ne kadar enerji harcayacağınız hesaplamak için tam dolu bataryayla kaç kilometre yol gidilebildiğine bakmak gerekir. Yukarıda verdiğimiz örnek üzerinden ilerleyelim. 64 kWh'lık batarya kapasitesi olan bir araba, yaklaşık olarak 450 kilometre menzil sunar. Batarya %20'ye gelince tekrar doldurulacağına göre bu, toplamda en fazla 360 kilometre yol demektir. Kilometre maliyeti 251,6 TL / 360 Km = 0,69 TL/KM olarak hesaplanır.

Ancak yalnızca aracın tükettiği enerji üzerinden bir hesaplama yapmak doğru değildir. Maliyeti etkileyen başka pek çok faktörden söz edilebilir. Bunların ön önemlilerinden biri ek ücretler veya indirimlerdir. Bireysel aboneliklerle daha düşük maliyetlere ulaşabilmek mümkün. Bunun yanı sıra şarj istasyonlarındaki fiyat politikası farklılıklarını da göz önünde bulundurmak gerekir.

Elektrikli araba yakıt tüketimi maliyetini hesaplarken fosil araç kullanımıyla kıyaslamak da son derece önemlidir. Bu sayede aylık bazda maliyetin ne kadar değiştiği görülebilir. Ancak bu son derece girift bir hesaplamadır. Bu noktada kıyaslanacak aracın benzinli veya dizel olması, yakıt tüketimi, aracın ortalama kullanımı, elektrikli araç için ev ve iş yerinde şarj istasyonu bulup bulunmadığı gibi detaylar devreye girer.

Elektrikli araç yakıt maliyetini hesaplamak, mevcut yakıt maliyetiniz ile karşılaştırarak tasarruf oranını bulmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Elektrikli Araç Şarj Ücretini Etkileyen Faktörler Nelerdir?


Elektrikli Araç Şarj Ücretini Etkileyen Faktörler


Elektrikli araç şarj ücretini etkileyen pek çok faktör vardır. Elektrikli araç şarj istasyonu fiyatları, şarj maliyetlerini en fazla etkileyen faktördür. Elektrikli arabaları şarj etmek için üç farklı yöntem bulunur:



Seviye 1 şarj yöntemi evde veya ofiste şebeke elektriğiyle arabanızı şarj etmeniz anlamına gelir. Bu en pratik ve uygun maliyetli yöntemdir. Fakat bu durumda şarj süresi 6 saatten 24 saate kadar uzayabilir. Arabanın şarj teknolojisi de bu konuda önemli bir yere sahiptir. Evinizde arabanızı şarj etmeniz hâlinde birim başına ödediğiniz ücret de artar. Evinizde arabanızı şarj etmeniz hâlinde (1 Ocak 2024'deki güncellemeyle birlikte) 240 kWh altında enerji tüketiyorsanız 1.5017 TL/kWh, 240 kWh enerji tüketiyorsanız da 2.2525 TL/kWh birim başına ücret ödersiniz.

Seviye 2 şarj yöntemi ise halka açık şarj istasyonlarından faydalanmaktır. Bu tarz yerlerde, özellikle birkaç saat kalmayı planlıyorsanız, bu yöntem hem uygun hem hızlı bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Bir arabanın şarjının %80'e ulaşması yaklaşık 4 saat sürebilir. Bu alanlarda kWh başına şarj maliyeti 6.29 TL civarındadır.

Seviye 3 şarj istasyonları ise içerisinde bulunan AC/DC konvertör sayesinde yüksek akım veren DC şarj istasyonları olarak bilinir. Bu alanlarda bir elektrikli arabanın bataryası 30-40 dakika arasında %80'e ulaşabilir. Fakat bu istasyonların şarj maliyeti diğer istasyonlara göre yüksektir. 60 kWh altı DC soketler 7.45 TL, 60 kWh üzeri soketler ise yaklaşık 7.99 TL/kWh olarak ücretlendirilir.

Elektrikli Araç Şarj Ücretini Düşürme Yolları Nelerdir?


Elektrikli araba enerji maliyetini düşürmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur:



Elektrikli araçlar, fosil yakıt kullanan araçlarla kıyaslandığında oldukça düşük maliyetlidir. Elektrikli araçlarla 100 kilometre yol gitmek için yaklaşık 18 kWh bir enerji tüketimi gerçekleşir. Bu miktar fosil yakıtlı araçlarda ortalama 7 litre yakıta denk gelir.

Elektrikli araçlar hem bireysel kullanım hem filo değişiminde maliyetlerin önemli oranda azalmasını sağlar. Ayrıca sürdürülebilirliğe da büyük katkıları vardır. Siz de elektrikli araçların konforlu ve uygun fiyatlı dünyasına dâhil olmak istiyorsanız kendiniz için uygun aracı bulabilirsiniz. Voltify olarak sunduğumuz geniş araç çeşitliliği arasından dilediğiniz modeli seçebilir, güvenle kiralayabilirsiniz.