if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ 'event': 'kurumsal_teklif_button_click' }); }
KURUMSAL TEKLİF ALIN

Elektrikli Araç Yangın Riskine Karşı Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Elektrikli araçlar sürdürülebilir ulaşım çözümleri sunarak çevre dostu alternatifler arasında giderek popülerleşmektedir. Ancak her teknolojik yenilik gibi elektrikli araçlar da belli güvenlik riskleri taşıyabilir. Bu risklerin başında batarya sistemlerinin aşırı ısınması ve yangın tehlikesi gelir. Özellikle lityum iyon bataryalar yüksek enerji yoğunluğu ve şarj-deşarj döngülerinin etkisiyle potansiyel olarak yangın riski oluşturabilir. Elektrikli araç üreticileri ve güvenlik otoriteleri bu riskleri minimize etmek için birtakım güvenlik önlemleri geliştirmektedir. Yangın riski her ne kadar dikkatli kullanım ve uygun teknolojilerle yönetilebilir bir durum olsa da doğru bilgi ve hazırlık son derece önemlidir.

Elektrikli Araçlarda Yangın Riskinin Nedenleri

Elektrikli Araçlarda Yangın Riskinin Nedenleri

Elektrikli araçlar kimyasal tepkimeler sonucu çalışan bataryalara sahiptir. Bu bataryalar genellikle lityum-iyon pillerden oluşur. Bu pillerin düşük de olsa yanma olasılığı söz konusudur. Bu ihtimalin nedenleri arasında üretim veya kullanıcı hataları olabilir. Elektrikli araçlarda yangın riski nedenleri şu şekildedir:

  • Üretim Hataları: Elektrikli araç bataryaları çok sayıdaki lityum-iyon pillerin birbirine eklenmesiyle oluşur. Bu ekleme sürecinde kullanılan malzemeler veya ekleme yöntemlerinde yapılan bazı hatalar yangın riskini artırabilir. Elektrikli araç üretici firmaların uyguladığı üst düzey hata önleme prosedürleri ve ayrıntılı kalite kontrol aşamalarıyla bu gibi sorunların önüne geçilmeye çalışılır.

  • Batarya Darbeleri: Elektrikli araçların karıştığı kazalarda bataryaya aldıkları darbeler pillerin aşırı ısınmasına veya hücrelerin deforme olmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda kimyasal etkileşim söz konusu olduğu için yangın riski artabilir. 

  • Kısa Devre: Fosil yakıtlı araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da çok sayıda elektronik komponent bulunur. Bu komponentlerde meydana gelebilecek bir kısa devre durumu yangına sebep olabilir. 

  • Bataryanın Aşırı Isınması: Elektrikli araç bataryaları yüksek sıcaklıklarda aşırı ısınabilir. Bu gibi durumlar da yangın riskini tetikleyebilir. Fakat üretici firmalar bu riske karşı her geçen gün geliştirdikleri batarya sistemlerinde yüksek sıcaklıklar altında güvenli çalışma garantisi sunar.

Elektrikli Araçlarda Yangın Riskini Azaltan Tasarım Özellikleri

Elektrikli araçlara olan yönelimle paralel olarak elektrikli araç güvenlik sistemleri de günden güne geliştirilir. Geliştirilen bu sistemler şu şekildedir:

  • Elektrikli araç bataryaları aşırı ısınma ve voltaj dalgalanmalarına karşı dayanıklı üretilir. Kullanım anında veya sonrasında oluşabilecek olumsuz durumlara karşı yüksek direnç gösterir. 

  • Bataryalarda aşırı şarj durumlarını önleyen termal yönetim sistemleri ve kimyasal reaksiyonları önleyen alt sistemler mevcuttur. Bunun yanı sıra bataryaların hava almasını sağlayan kanal yapıları da bulunur. 

  • Kaza durumlarında bataryanın hasar almaması için bir yardımcı şasi sistemi yer alır. Bu sistem batarya çevresine ek bir direnç sağlar. Ayrıca kaza anında bataryaya giden gücü kesen bir alt sistem bulunur. 

Elektrikli Araçların Yangın Riskini Önlemenin Yolları

Elektrikli Araçların Yangın Riskini Önlemenin Yolları

Elektrikli araç yangınları dünya genelinde çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Elektrikli araç sayısı göz önünde bulundurulduğunda bu oran %0.0026'dır. Çeşitli uygulamalara dikkat ederek yangın riskini azaltabilirsiniz. 

Şarj Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşırı şarj durumları pillerin aşırı ısınmasına ve yangına neden olabilir. Bu gibi durumlar yaşanmaması için elektrikli aracın bataryası yeterli seviyeye geldiğinde enerji bağlantısının kesilmesi önerilir. Elektrikli araçlar, üretici firmanın talimatlarına uygun şarj edilmelidir. 

Yangın Tespiti ve Erken Uyarı Sistemleri

Elektrikli araçlarda yer alan sensörler yangın tespiti yaparak sürücüyü uyarabilir. Bu tür erken uyarı sistemleri sürücünün hasar almadan araçtan uzaklaşabilmesi için yeterli süreyi kazandırır. Pasif güvenlik sistemleri arasında yer alan bu özellikler kullanıcıların güvenliğini sağlar.

Düzenli Bakım ve Kontrol

Elektrikli araç bataryalarının periyodik kontrolü yangın riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Batarya sistemleri, elektrik devreleri ve şarj ekipmanları belirli periyotlarla kontrol edilerek aracın sağlıklı şekilde çalışmaya devam etmesi sağlanmalıdır. Düzenli bakım ve kontrol proseslerinin ihmal edilmesi durumunda yangın riski oluşabilir. 

Aracın ve Bataryanın Durumunu Takip Etme

Elektrikli araçlar kazaya karıştığında bataryasında veya çeşitli komponentlerinde hasar meydana gelebilir. Deforme olan komponentler zamanla ark yapabilir ve yangına sebep olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için kaza durumlarında uzman ekiplere başvurularak ayrıntılı araç kontrolleri yaptırılmalıdır.

Elektrikli araçlarda fosil yakıtlı araçlara oranla daha fazla sensör bulunur. Bu sensörler aracın sahip olduğu komponentlerin izlenilebilirliğini artırır. Gösterge ekranında yer alan batarya panelini düzenli olarak takip ederek pillerin güncel durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kritik durumlarda uyarı veren batarya paneli, oluşabilecek yangın ihtimallerini önlemenize yardımcı olur. 

Şarj İstasyonu Seçimi

Elektrikli araçlar yeterlilik ve yetkinlik belgesi olan kuruluşlarda şarj edilmelidir. Bağlantıları uzman ekipler tarafından yapılarak kullanıma açılan elektrikli araç şarj istasyonları, elektrikli araç kullanıcıları için uygun şarj koşullarını sağlar. Bu tür şarj istasyonlarına yönelerek hem batarya performansınızı artırabilir hem yangın riskini azaltabilirsiniz.

Elektrikli Araç Yangını Durumunda Alınması Gereken Önlemler

Elektrikli araçlar birçok yönden avantajlı sayılan ulaşım seçenekleridir. Nadiren de olsa yangın gibi olumsuz durumlar söz konusu olabilir. Elektrikli araç yangınlarına doğru müdahale edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilir. Lityum-iyon teknolojisinin kullanıldığı araçlardaki yangının söndürülmesi güç bir durumdur. Yüksek voltajlı akü bulunmayan araçlardaki yangın kısa sürede kontrol altına alınabilirken yüksek voltaj aküsü bulunan araçlarda bu süre 6 ila 8 saate kadar çıkabiliyor. Bu nedenle elektrikli araç yangınlarına müdahale alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Yangın bir güvenlik ekipmanı olan elektrikli araç yangın söndürücü kullanılarak kısa sürede söndürülebilir.

"Elektrikli araç yangını nasıl söndürülür?" sorusunun cevabı olarak şu önerileri verebiliriz: Yangın durumunda kullanılabilecek elektrikli araç yangın battaniyesi yanan aracın üzerine örtülerek aracın hava almasına ve çevreye parça fırlatmasına engel olunabilir. Kontrol altına alınan yangın elektrikli araç yangın tüpü kullanılarak etkisiz hâle getirilebilir. Elektrikli araç yangın tüpü standart yangın söndürücülerden daha güçlüdür.

Voltify olarak yüksek güvenlik önlemleri sunan onlarca farklı markaya ve modele sahip elektrikli aracı kullanıcıların beğenisine sunuyoruz. Siz de elektrikli araçların yenilikçi dünyasında yerinizi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Güvenlik donanımlarını araştırdıktan sonra kendiniz için ideal olan aracı uzun süreli kiralama seçeneklerinden yararlanarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

KURUMSAL TEKLİF ALIN WhatsApp ile İLETİŞİM