if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) {
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
window.dataLayer.push({
'event': 'kurumsal_teklif_button_click'
});
}
Elektrikli Araçların Enerji Tüketimi Ne Kadar? Maliyet Analizi
Elektrikli araçlar şüphesiz çevre dostu bir alternatif olmayı başardı. Üstelik performans ve verimlilik bakımından da son derece tatmin edici bir noktaya ulaştıkları söylenebilir. Fakat
elektrikli araç satın almak isteyen sürücüler hâlâ enerji tüketimi ve maliyetler konusunda bazı soru işaretlerine sahip. Elektrikli araçlara geçiş çevrecilik konusunda doğru bir kararken finansal olarak da aynı şeyleri söylemek mümkün mü?
Elektrikli araba ne kadar yakar ve hesaplama neye göre yapılıyor? Elektrikli araçların enerji tüketimine dair en çok merak edilen soruları yanıtladık.
Elektrikli Araçların Enerji Tüketimi Nasıl Hesaplanır?
Elektrikli araçların enerji tüketimi, 100 km başına kilovat saat (kWh/100 km) olarak ifade edilir.
Fosil yakıt kullanan araçların tükettiği 1 litre benzin,
elektrikli araçlarda ortalama 10 kWh'a karşılık gelir. Bir aracın 100 kilometrelik mesafede ne kadar elektrik harcadığını öğrenmek için kullanmanız gereken formülse şudur:
100 km Başına Enerji Tüketimi (kWh) x Elektrik Fiyatı (TL/kWh) = Enerji Tüketim Maliyeti
Enerji tüketimini hesaplarken kullandığınız elektrik fiyatı evinizde kullandığınız elektriğin türüne,
elektrikli araç şarj istasyonlarında kullandığınız şarj tipine ve özel şirketlerin fiyat politikasına göre farklılık gösterebilir.
Elektrikli araçlarınızı evde şarj ederek uzun vadede tasarruf sağlamanız mümkün. Ev tipi şarj istasyonu kurulumunun maliyetlerini öğrenmek ve sizin için uygun olup olmadığını değerlendirmek için
eve elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti başlıklı rehberimize göz atabilirsiniz.
Elektrikli Araba Ne Kadar Yakar?
Farklı marka ve model araçlar farklı enerji tüketim oranlarına sahiptir. Örneğin
Opel Mokka-e modeli 100 km başına 15,8 kWh enerji tüketimine sahipken
MG ZS serisi 100 km başına ortalama 17,5 kWh enerji tüketir. Tesla
Model Y Long Range modelininse 100 kilometredeki enerji tüketimi 15.5 kWh olarak belirtilmiştir. Piyasadaki genel ortalamaya bakıldığındaysa bir
elektrikli aracın 100 km başına tükettiği enerji miktarı 18 kWh civarındadır.
Elektrikli aracın menzili 500 kilometre diyelim. Türkiye'de ortalama AC akım fiyatları birim başına 6,29 TL'dir. 100 kilometrede 18 kWh enerji tüketen bir araç için 500 kilometrede harcanacak olan enerji miktarı 90 kWh olacaktır. Bu durumda hesap şu şekildedir:
90 kWh x 6,29 TL = 566,10 TL
Haziran 2024 itibarıyla dizel yakıt kullanan bir aracın 500 kilometrelik maliyetinin ortalama 1.500 TL olduğu düşünülürse elektrikli araç yakıt maliyetlerinin çok daha düşük olduğu söylenebilir. Siz de elektrikli araca geçerek aylık yaklaşık ne kadar tasarruf sağlayacağınızı hesaplamak için Voltify'ın "
Tek Araç Dönüşümü Hesaplama Aracı"nı kullanabilirsiniz.
Enerji Tüketimini Etkileyen Faktörler
Elektrikli araçlarda yakıt tüketimi bazı faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu faktörler şöyle sıralanabilir:
- Aracı yüksek hızda sürdüğünüzde enerji verimliliği düşer. Saatte 105 km/s üzeri yüksek hız olarak nitelenir.
- Güçlü rüzgâr, fırtına gibi durumlar enerji tüketimini artırır.
- Araç üzerinde ne kadar ağırlık varsa enerji tüketimi o kadar artar.
- Düşük lastik basıncı ya da yıpranmış lastikler yüksek enerji tüketimine yol açabilir. Lastik bakımının düzenli olarak yapılması enerji verimliliğini artırır.
- Çok sıcak ya da çok soğuk havalar akü performansını olumsuz etkiler ve daha yoğun enerji tüketimine yol açar.
- Havalandırma ve klima sistemleri enerji tüketimine yol açarak menzilin düşmesine neden olabilir.
- Rejeneratif frenleme sistemleri kinetik enerjiyi elektrik gücüne çevirdiği için enerji verimliliği yaratır ve enerji tüketimini azaltır.
Elektrikli aracınızı kullanırken bu noktaları göz önünde bulundurabilir,
aracınızın menzilini artırırken yakıt maliyetlerini düşürebilirsiniz.
Elektrikli Araç Şarj Ücreti Ne Kadar?
Elektrikli araçları şarj etmek için seviye 1 (ev tipi), seviye 2 (normal) ve seviye 3 (hızlı) olmak üzere 3 farklı seviye bulunur. Bu seviyelerdeki birim fiyatlarsa şu şekildedir:
- Seviye 1, ev ya da ofislerdeki şebeke elektriğinin kullanıldığı şarj yöntemidir. Fiyatlandırması 240 kWH altı için 1.5017 TL/kWh, 240 kWh üstü için 2.2525 TL/kWh şeklindedir.
- Seviye 2, halka açık şarj istasyonlarını ifade eder. 1 kWh için şarj maliyeti ortalama 6,29 TL'dir.
- Seviye 3, şarj istasyonlarında bulunan yüksek akım veren şarj üniteleri olarak bilinir. Fiyatlandırma 60 kWh altı DC soketler için ortalama 7,45 TL, 60 kWH üstündeki soketler içinse 7,99 TL'dir.
Türkiye'deki enerji fiyatlarının artmasına ya da şarj istasyonlarının politika değişikliklerine bağlı olarak yukarıdaki
elektrikli araç şarj ücreti fiyatları değişkenlik gösterebilir.
kWh Nedir?
Elektrikli araçlarda batarya kapasitesi ve 100 kilometrede harcanan enerji miktarı genellikle kWh olarak gösteriliyor. Kilowatt-hour ya da kilovat-saat olarak da bilinen kWh, bir saat içinde üretilen ya da tüketilen enerji miktarını gösterir. Elektrikli araçlar tarafından tüketilen toplam enerji miktarı da yine kWh olarak gösterilir.
1 kWh Ne Kadar?
"1 kWh ne kadar?" sorusuna verilebilecek tek bir yanıt yok. Çünkü elektrikli araçlarda 1 kWh ücreti, aracınızı nereden şarj ettiğinize göre değişkenlik gösterir. 1 kWh için ortalama fiyatlar evler ve ofisler için yaklaşık 1,50 TL ile 2,25 TL, halka açık şarj istasyonları için 6,29 TL,
şarj istasyonlarında bulunan
elektrikli araç şarj üniteleri içinse 7,45 TL ile 7,99 TL arasındadır. Ancak bu ücretler enerji sağlayıcıların izlediği fiyat politikalarına göre değişiklik gösterir.
Elektrikli Araba 100 Km'de Ne Kadar Yakar?
Elektrikli araçların 100 kilometrede yakacağı miktarın TL karşılığı, hangi elektrikli aracı kullandığınıza ve bataryayı doldurmak için hangi yöntemi tercih ettiğinize göre değişiklik gösterir. Fakat piyasadaki araçların 100 kilometrede 18 kWh enerji tükettiği düşünülürse farklı şarj yöntemlerinde 100 kilometrede tüketilecek miktarlar şöyledir:
- Evlerde ve ofislerde şarj edilen elektrikli araçlar için 18 kWh x 1,50 TL = 27 TL ile 18 kWh x 2,25 TL = 40,50 TL arasında.
- Halka açık şarj istasyonlarında şarj edilen elektrikli araçlar için 18 kWh x 6,29 TL = 113,22 TL.
- İstasyonlarındaki şarj ünitelerinde şarj edilen elektrikli araçlar için 18 kWh x 7,45 TL = 134,10 TL ile 18kWh x 7,99 = 143,82 TL arasında.
Siz de bu rakamları kullanarak kendi elektrikli aracınızın 100 kilometrede ne kadar yaktığını hesaplayabilirsiniz.
Bugün sürdürülebilir olması ve maliyet tasarrufu sağlaması nedeniyle hem bireysel hem kurumsal olarak elektrikli araçlara geçiş süreci hızlanmış durumda. Fakat doğrudan bir elektrikli araca geçiş yapmadan önce kiralama yoluna gitmek ve elektrikli araç deneyimini yaşamak çok daha doğru bir hamle gibi görünüyor. Eğer siz de bireysel ya da kurumsal olarak elektrikli araç kullanımına geçiş yapmak isterseniz Voltify olarak sunduğumuz zengin elektrikli araç çeşitliliği arasından arzu ettiğiniz marka ve modeli seçebilirsiniz.