if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ 'event': 'kurumsal_teklif_button_click' }); }
KURUMSAL TEKLİF ALIN

Güneş Panelleriyle Elektrikli Araç Şarj Etmek Mümkün mü?

Elektrikli araç (EV) satışları son birkaç yılda dikkat çekici bir ivme kazandı. 2012 yılında dünya genelinde yalnızca 120.000 elektrikli araç satılırken bu sayı 2024 yılının sonunda 17.1 milyona ulaştı. Bu hızlı büyüme, ulaşım sektöründe önemli bir dönüşümü beraberinde getirirken enerji talebinde de ciddi bir artışa yol açıyor. Günümüzün en büyük sorunlarından biri elektrikli araçların giderek artan enerji ihtiyacını sürdürülebilir şekilde karşılamak. Peki, güneş enerjisi bu noktada bir çözüm olarak değerlendirilebilir mi? Gelin, bu potansiyeli yakından inceleyelim.

Güneş Panellerinin Çalışma Prensibi

Güneş Panellerinin Çalışma Prensibi

Güneş enerjisi güneşten gelen enerjiyi elektriğe dönüştürerek çalışır. Güneşten elde edilebilen iki tür enerji vardır: elektrik ve ısı. Her iki enerji türü de güneş panelleri kullanılarak üretilir. Bunlar konutların çatılarına yerleştirilen paneller veya geniş kırsal arazilere yayılan “güneş tarlaları” şeklinde olabilir.

Güneş panelleri genellikle silikon veya başka bir yarı iletken malzemeden yapılır. Cam kasalı metal bir çerçevenin içine monte edilir. Bu malzeme güneş ışığındaki foton adı verilen küçük enerji parçacıklarıyla etkileşime girdiğinde iç yapısındaki elektronları harekete geçirerek elektrik yükü meydana getirir. 

Bu fotovoltaik hücreler elektrik akımı (doğru akım veya DC) üretir ve güneş panellerindeki kablolar tarafından yakalanır. Daha sonra bu DC elektriği bir inverter aracılığıyla alternatif akıma (AC) dönüştürülür. Güneş panellerinden elde edilen enerji çoğunlukla lityum iyon, kurşun asit ya da akış tipi pillerde depolanır. Bazı sistemlerde enerji depolama yapılmadan doğrudan tüketim de söz konusudur.

Elektrikli Araçları Güneş Enerjisiyle Şarj Edebilir miyiz?

Güneş panelleri evlerde ya da iş yerlerinde ihtiyaç duyulan günlük enerji tüketimini karşılamanın yanı sıra elektrikli araçları şarj etmek için de kullanılabilir. Araba güneş enerjisi paneli elektrik üretebilir ve bu elektrikle şarj edilebilir. Ayrıca güneş enerjisini elektrikli araç şarj istasyonları da kullanabilir. Bu, maliyetleri düşürür ve aracınızı çalıştırmak için kullanılan elektriğin sürdürülebilir bir şekilde üretildiğinden emin olmanızı sağlar. 

Ancak güneş panellerini kullanarak elektrikli araçları doğrudan şarj edebilmek mümkün değildir. Güneş panelleri vasıtasıyla üretilen DC enerji, invertör ile AC enerjiye dönüştürülür ve ev şebekesine verilir. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen enerjinin yetersiz kalması durumunda eksik enerji şebeke elektriğiyle tamamlanır. 

Elektrikli Aracı Güneş Enerjisiyle Şarj Etmek İçin Kaç Panel Gerekir?

Elektrik aracı güneş enerjisiyle şarj etmek için ihtiyaç duyulan panel sayısı aracın enerji tüketimi, aylık sürüş mesafesi, yaşanan bölgedeki güneşlenme süresi ve seçilen panelin güç çıkışına bağlı olarak değişir. Örneğin günlük yaklaşık 4 kWh veya yıllık 1.500 kWh enerji üreten 1 kW'lık bir Güneş enerji sistemi temel alındığında yıllık 4.666 kWh enerji ihtiyacı olan bir elektrikli aracı şarj etmek için yaklaşık 3.1 kW kapasiteli bir sistem gereklidir. Bu da panel verimliliğine göre ortalama 8 ila 12 güneş paneli anlamına gelir.

Güneş Enerjisiyle Şarj Etmek İçin Akıllı Bir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Gerekli mi?

Güneş paneliyle elektrikli araç şarj etmek için istikrarlı bir enerji kaynağına ihtiyaç vardır. Bunun nedeni fotovoltaik panellerin ürettiği enerjinin düzensiz ve değişken olmasıdır. Bu enerji, doğrudan bir elektrikli aracın bataryasına (veya elektrik şebekesine) verilemez. Daha önce de belirttiğimiz gibi güneş paneli sistemlerinde üretilen elektriğin şebekeye uygun hâle getirilmesi için bir invörter bulunmalıdır.

Akıllı bir şarj istasyonu şarj sürecini yönetmek ve ne zaman, ne kadar elektrik kullanılacağını kontrol etmek konusunda büyük kolaylık sağlar. Güneş enerjili elektrikli araç şarj istasyonu hayatınıza konfor katabilir.

Örneğin bir akıllı şarj istasyonu ile yalnızca güneş panellerinizin elektrik ürettiği zamanlarda aracınızı şarj etmeyi tercih edebilirsiniz. Şarj istasyonu, bir enerji yönetim sistemiyle birlikte çalışarak en uygun şarj zamanlarını tahmin edebilir. Bu sayede ürettiğiniz enerjiyi maksimum verimlilikle kullanabilir, sürdürülebilir enerji üretimi sağlayarak şebekeden elektrik satın alma ihtiyacını en aza indirebilirsiniz.

Güneş Enerjisiyle Araç Şarj Etmek Kaç Saat Sürer?

Güneş Enerjisiyle Araç Şarj Etmek Kaç Saat Sürer?

Günde ortalama 6 saat güneş ışığı alan, her biri 300 Watt gücünde 10 panelden oluşan bir güneş enerjisi sistemi günlük yaklaşık 13.5 kWh enerji üretebilir. 

Elektrikli araçların enerji tüketimiyse modele ve kullanım alışkanlıklarına göre değişiklik gösterir. Örneğin ortalama bir elektrikli aracın bataryasının yaklaşık 63 kWh kapasiteye sahiptir. Bu bataryayı yalnızca güneş enerjisiyle tam doldurmak için ideal koşullarda (5-6 saatlik kesintisiz ve doğrudan güneş ışığı alabilmek, ortalama 25°C'lık sıcaklık, temiz ve bakımlı paneller) 5 güne ihtiyaç duyarsınız. Ancak günlük olarak aracı şarj etmek standart bir şehir içi araç sürücüsünün seyahat ihtiyacının karşılanmasını sağlayabilir.

Haftada birkaç defa kısa mesafeler kat eden bir sürücü 10 panelden oluşan bir sistemle ihtiyaç duyduğu enerjiyi büyük ölçüde karşılayabilirken uzun yolculuklar yapanlar veya daha büyük bataryaya sahip araç kullananlar daha geniş bir panel kurulumuna ihtiyaç duyabilir. 

Güneş Enerjisiyle Elektrikli Araç Şarj Etmenin Artıları ve Eksileri

Dünya, karbon yoğun enerji kaynaklarından uzaklaşmaya çalışırken güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları elektrik arzımızda giderek daha kritik bir rol oynayacaktır. Güneş enerjisi; haneler için enerji maliyetlerini düşürmenin, şebekeye bağımlılığı azaltmanın ve sürdürülebilir şekilde üretilmiş elektrik sağlamanın cazip bir yoludur.

Güneş enerjisinin en sık dile getirilen dezavantajı olan maliyet, teknolojik gelişmelerle birlikte giderek azalıyor. Ekipmanı satın alma ve kurulum maliyeti başlangıçta maliyetli olabilir ancak yakıt tasarrufu sayesinde bu maliyet kısa sürede amorti edilebilir.

Güneş enerjisinin dezavantajlarından bir hava koşullarına bağlı olarak kesintilere uğrayabilmesidir. Bulutlu günler üretilen elektrik miktarını azaltır. Güneş enerjisi en çok gündüz saatlerinde, Güneş'in en parlak olduğu zaman üretilir. Ancak çoğu insan elektrikli araçlarını genellikle gece saatlerinde şarj etmeyi tercih eder. Bu sorunun üstesinden gelmenin bir diğer yolu güneş panellerinize bağlı bir depolama bataryası kurmaktır.

Siz de elektrikli araç teknolojiyle tanışmak, farklı araç modellerini deneyimlemek isterseniz araç kiralama yöntemine başvurabilirsiniz. Voltify olarak sunduğumuz zengin elektrikli araç çeşitlerinden dilediğinizi seçip hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. 

KURUMSAL TEKLİF ALIN WhatsApp ile İLETİŞİM