if (window.location.href.includes("kurumsal-teklif")) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ 'event': 'kurumsal_teklif_button_click' }); }
KURUMSAL TEKLİF ALIN

Voltify Elektrikli Bülten Otuz Beşinci Sayısı

Voltify’dan Elektrikli Bültenin yeni sayısına hoş geldiniz.

Sektörden, markalardan, analistlerden, kısacası dünyada elektrikli otomobil pazar ve ekosistemine etki eden gelişmelerden haftalık derlediklerimizi düzenli olarak Voltify Blog’da paylaşıyoruz.

Bizi sosyal medya kanallarımızdan takibe alarak gelişmelerden haberdar olabileceğinizi hatırlatarak bu haftanın gelişmelerine geçebiliriz.

Haziran Ayında En Çok Satılan Otomobiller Belli Oldu ve Pazar Payı %27’ye Ulaştı

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), Haziran 2025 dönemine ilişkin sıfır otomobil satış verilerini yayımladı. Güncel satışlarla birlikte elektrikli otomobiller Haziran ayında %27 pazar payına ulaştı. Haziran ayında toplam 25.646 adet elektrikli otomobil satılırken, ilk 6 ayda satış adedi 84.956'ya ulaştı.

Haziran ayında en çok satılan elektrikli otomobiller ise şu şekilde oldu;

1- Tesla Model Y - 7.235
2- Togg T10X - 3.098
3- Citroen E-C3 Aircross - 936
4- BYD Seal EV - 897
5- BYD Seal U EV - 886
6- BYD Atto 3 - 875
7- Kia EV3 - 771
8- MINI Countryman - 740
9- KGM Torres EVX - 730
10- Opel Frontera - 700

Elektrikli Araçlarda Rekor Yılı

BloombergNEF’in 2025 Elektrikli Araç Görünümü raporu, dünya genelinde EV satışlarının rekor seviyelere ulaştığını gösteriyor. 2025 yılında küresel binek araç satışlarının dörtte birini elektrikliler oluşturacak. Çin’de ise bu oran %50’yi geçiyor.

Çin Liderliği Ele Geçirdi, ABD Geride Kalıyor

Çin, küresel EV satışlarının neredeyse üçte ikisini tek başına gerçekleştiriyor. Avrupa %17’lik payla ikinci sıradayken, ABD %7 ile geride kalıyor. Hatta Tayland ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerdeki benimseme oranları, artık Japonya ve ABD’yi geride bırakmış durumda.

Piller Ucuzluyor, Ama Politikalar Belirsizleşiyor

Lityum-iyon batarya fiyatlarındaki düşüş ve uygun fiyatlı model artışı, tüketici ilgisini artırıyor. Ancak ABD’de geri çekilen teşvikler, iptal edilen vergi indirimleri ve artan ithalat tarifeleri EV pazarının büyümesini geciktiriyor. 

Yeni Segmentler, Yeni Teknolojiler

  • Çin’de menzil uzatıcı EV’ler (e-REV), %83’lük büyümeyle en hızlı yükselen segment oldu.

  • Elektrikli otobüsler Avrupa’da yaygınlaşıyor, Hollanda bu alanda %100'e ulaştı.

  • Elektrikli kamyonlar Çin’de hızla büyürken, Avrupa ve ABD geriden geliyor.

  • İki ve üç tekerlekli araçlarda elektrifikasyon oranı yüksek: 2040’ta %87’ye ulaşması bekleniyor.

Petrol Talebi Azalıyor, Elektrik Tüketimi Artıyor

EV'lerin yol açtığı petrol tüketimi düşüşü giderek hızlanıyor. 2026 itibarıyla günde 2 milyon varillik petrol talebi yerini elektriğe bırakmış olacak. EV’lerin elektrik talebi 2040’a kadar 8 kat artacak.

Batarya Yarışı Devam Ediyor

  • Batarya üretim kapasitesinde aşırı arz sorunu oluştu; Çin’de fabrika kullanım oranı %50’nin altına indi.

  • Katı hâl bataryaların 2035’e kadar küresel batarya talebinin %10’unu oluşturması bekleniyor.

  • 2024'te batarya metallerine yönelik madencilik yatırımları %80 arttı.

Net Sıfır İçin Daha Yol Var

2050’ye kadar net sıfır hedeflerine ulaşmak için 500 milyon daha fazla elektrikli binek araca, 380 milyon iki ve üç tekerlekli EV’ye, 78 milyon elektrikli ticari araca ihtiyaç var.

Araç Sigortalarında Yeni Dönem Başladı

Olası bir kaza durumunda oluşan maddi hasarları karşılayan trafik sigortası ve kaskoda önemli değişiklikler hayata geçti. Normal şartlarda kaza sonrası araçlar perte çıkarılıyor ve bu tutarlar sürücülere sigorta şirketi tarafından ödeniyordu. Artık hasarlı araçları perte çıkarmak zorlaşacak.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) yeni düzenlemesine göre, hasar gören aracın onarım masrafı aracın piyasa değerinin %60’ının üzerinde değilse onarılacak. Yani aracın piyasa değerinin %60’ını aşan ağır hasarı varsa bu araç ağır hasar kayıtlı sayılacak ve o zaman perte çıkarılabilecek.

Örnek vermek gerekirse aracın piyasası 1 milyon TL ise 600 bin TL üzerinde tamir masrafı çıkması hâlinde bu araç perte çıkarılacak. Ancak, aracın takla atması, hava yastıklarının patlaması ve kritik parçaların hasar alması hâlinde hasar oranı %60’ın altında olsa dahi yine ağır hasarlı sayılabilecek.

Tesla, Balıkesir’de Yeni Supercharger İstasyonunu Hizmete Açtı

Tesla, Türkiye'deki hızlı şarj altyapısını genişletmeye devam ediyor. Son olarak Balıkesir’de yeni bir Supercharger istasyonu devreye alındı. Bu yeni lokasyon, özellikle İstanbul-İzmir otoyolu üzerindeki elektrikli araç kullanıcıları için önemli bir durak olma niteliği taşıyor.

250 kW’a kadar güç sunabilen istasyonda sekiz ünite bulunuyor. Tüm elektrikli otomobil sahiplerine açık olan istasyonda Tesla’lar için şarj ücreti 7,10 TL/kWh, diğer elektrikli otomobiller içinse 8,80 TL/kWh olarak açıklanmış durumda. 

KURUMSAL TEKLİF ALIN WhatsApp ile İLETİŞİM