Türkiye'de Elektrikli Araç Kullanımı İçin Önemli İpuçları | Voltify

Türkiye'de Elektrikli Araç Kullanımı İçin Önemli İpuçları


Elektrikli araç kullanımı tüm dünyada artıyor. Türkiye de bu dönüşümün eşiğinde.Hemen her türlü elektrikli araç satışının gerçekleştiği ülkemizde kullanıcılar gerek yakıt, gerek vergi, gerekse de sunduğu yeşil enerji dolayısıyla elektrikli araçlara büyük ilgi gösteriyor. Peki, Türkiye'de elektrikli araç almak isteyen bir kullanıcı hangi avantajlardan faydalanabilir? Sürücüler elektrikli araç şarjı konusunda problem yaşar mı? Elektrikli araçların kullanımıyla ilgili bazı ipuçları ve pratik bilgiler, bu yenilikçi ve çevre dostu teknolojiyi daha yakından tanımamızı sağlayacak!

Türkiye de Elektrikli Araç Kullanımı


Türkiye'de Elektrikli Araç Kullanımının Artan Popülerliği



Türkiye elektrikli araç kullanımının hızla popülerleştiği ülkelerden biri. Özellikle 2023 yılı elektrikli araç piyasasının en fazla hız kazandığı dönem oldu. Global pazarda öncü olan firmaların Türkiye'de satışa başlaması ve yerli elektrikli otomobil markası Togg’un da piyasaya girmesiyle beraber elektrikli araçlara olan ilgi katlanarak arttı. 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde elektrikli otomobil satışları geçen yıla göre %63,2 oranında arttı.

Buna ek olarak halka açık şarj noktalarının sayısı her geçen gün artıyor. 2024 yılındaysa elektrikli araç kullanımının zirve yapacağı düşünülüyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre 2023 yılında en çok satan elektrikli araç modeli (Togg T10X), 19 bin adetten fazla satıldı. En yakın rakibiyse (Tesla Model Y) yaklaşık 12 bin adet sattı.

Elektrikli araçların popülerliği sadece satışlarda değil, sosyal medyada da kendini hissettirdi. Araştırma şirketi Ipsos'un Elektrikli Araçlar Tüketicinin Nabzı projesi kapsamında paylaştığı verilere göre 2023 yılında elektrikli araçlarla ilgili konuşmalar iki kat arttı. Özellikle Togg ve Tesla lansmanlarının gerçekleştiği Mart-Nisan aylarında YouTube, X ve çeşitli forumlarda tüketicilerin paylaştığı içeriklerin hacminde büyük bir artış görüldü. En fazla konuşulan konularsa fiyatlar, vergiler ve siparişler oldu. İkinci olarak lansmanlar, teşvikler ve yatırımlar konuşulurken üçüncü olaraksa araç menzilleri ve şarj altyapısı gündeme geldi.

Türkiye'de Elektrikli Araçlara Sağlanan Devlet Teşvikleri


Elektrikli araçlara artan ilgiyle beraber Türkiye de elektrikli araç kullanımını teşvik etmek için öncü adımlar atıyor. Elektrikli araç üretiminde yerli marka otomobil atılımı da yapan Türkiye, bu konuda önemli adımlar atarak elektrikli araç ekosistemini destekleyici kararlar alıyor. Özellikle elektrikli araç üreticilerine ve şarj istasyonu sağlayıcılarına yönelik önemli teşvikler mevcut.

Türkiye'deki Elektrikli Araç Şarj Altyapısının Gelişimi


Elektrikli araç kullanımını teşvik etmek için sadece araçları üretmek yeterli değil. En önemli konulardan biri şarj altyapısının yeterli olması. Bu konu, hem elektrikli araçların maksimum gidebileceği menzili belirlemek hem araçların kullanım kolaylığını arttırmak için önemli. Bu nedenle Türkiye, şehir merkezleri başta olmak üzere otoyollarda ve halka açık park alanlarında hem AC hem DC şarj üniteleri kurulmasına önem veriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) açıklamasına göre şarj istasyonu sayısı son bir yılda %185 oranında artış gösterdi.

Türkiye'de Elektrikli Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Türkiye de Elektrikli Araç Kullanımı


Hemen her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de elektrikli araç alımında birçok avantaj sağlanıyor. Bu da elektrikli otomobil sürücülerinin sayısını günden güne artırıyor.

Türkiye'de elektrikli araç alırken;



Elektrikli Araç Modelleri ve Performans Karşılaştırmaları


Elektrikli araçların performansı aracın batarya kapasitesine ve motor gücüne göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle araç alırken öncelikle kullanım amacını belirlemek gerekir. İkinci bir araç olarak şehir içinde hızlı ve ucuz mobilite sağlamak için mi yoksa ana araç olarak hem şehir içi hem şehir dışı kullanmak için mi istediğinize karar vermelisiniz. Buna göre batarya, aracın büyüklüğü ve motor kapasitesi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Devlet Destekli Şarj İstasyonlarına Erişim


Türkiye Cumhuriyeti, "Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Çağrısı" ile elektrikli araçlar için istasyon ağı kuracak yerli girişimlere destek ve hibe vermeyi amaçladı. Bu teşvik sonrasında birçok farklı noktada şarj istasyonları hızla gelişti ve bu alandaki yatırımlar hız kazandı. EPDK tarafından hazırlanan "Serbest Erişim Platformu - Şarj@TR" uygulamasıyla kullanıcılar Türkiye çapında yer alan onaylı ve güvenilir halka açık istasyonları görüntüleme imkânı bulabilir.

Vergi İndirimleri ve Muafiyetler


Türkiye'de elektrikli araç sahipleri, tıpkı diğer araçlarda olduğu gibi araçlarını alırken ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi ödüyor. Bunun yanında her yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV ödemesi yapmak da gerekiyor. MTV ödemeleri arabaların motor gücüne, satış değerine ve arabanın yaşına göre değişiklik gösteriyor. 2024 yılında KDV hariç değeri 455 bin TL olan ve 1801-2000 metreküp silindir hacmine sahip bir akaryakıtlı arabanın MTV vergi oranı 19 bin 553 TL'dir. Buna rağmen aynı fiyatta 106-120 KW motor gücüne sahip bir elektrikli araba için MTV değeri 4 bin 88 TL olarak hesaplanabilir.

ÖTV ise arabanın vergisiz fiyatına göre ve motor gücüne göre belirleniyor. Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlu araçlara göre daha düşük ÖTV oranları ile avantajlıdır. ÖTV oranları %10, 40, 50 ve 60 olarak değişiklik gösterebilir. Vergisiz fiyatı 1 milyon 450 bin TL olan bir arabanın motor gücü 160 KW altında ise %10, 160 KW'nin üzerinde ise % 40 vergi uygulanır. Akaryakıtlı araçlarda bu oranların %50'den %220'ye kadar değiştiği düşünülürse elektrikli araçlar bir hayli avantajlıdır.

Türkiye’de Bulunan Şarj İstasyonları Nelerdir?


Türkiye, elektrikli araçlar için yeterli sayılabilecek şarj altyapısına sahip ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği'nin verilerine göre Ocak 2024 itibarıyla şarj istasyonu sayısı 8000'e, soket sayısıysa 11 bine ulaştı. Buna ek olarak daha temiz bir Türkiye için çalışan firmalar toplam yeşil istasyon sayısını da 2 bin 206'ya kadar ulaştırdı.

Yeşil istasyonlar enerjisini güneş ve rüzgâr gibi yeşil enerji kaynaklarından elde ediyor. Böylelikle aracın kullandığı enerjinin tamamı sıfır karbon emisyonuna sahip oluyor. Sayıları giderek artan şarj istasyonlarının yanında hem şehir içinde hem şehir dışında yeterli miktarda AC ve DC şarj istasyonu bulabilmek de mümkün. Halka açık olan DC şarj istasyonları sayesinde şehirler arası yollarda bir kahve molası esnasında arabanızı şarj edebilir ve yola devam edebilirsiniz.

Türkiye'de Bulunan Elektrikli Araç Servisleri Nelerdir?


Elektrikli araçlar yapısı gereği fosil yakıtlı araçlara göre de çok daha düşük aralıklarla bakım görüyor. İçten yanmalı bir motoru bulunmadığı için motor bakımına girmeyen bu araçlarda genellikle fren hidrolikleri, lastikler, filtreler ve diğer bazı akşamlar kontrol ediliyor. Elektrikli araç markaları da Türkiye'de teknik servisler kurarak elektrikli araç sürücülerinin yaşayabileceği olası problemlerde destek sağlıyor.

Sonuç olarak Türkiye'de elektrikli araç ekosistemi her geçen gün büyüyor. Hem araç markaları hem araç satışları hem de şarj altyapısı ilerliyor. Gelişme sürecindeki elektrikli araç piyasasında sürekli olarak yeni gelişmeler meydana geliyor. Bu gelişmeleri yakından takip etmek için dilediğiniz elektrikli aracı satın almak yerine kiralayabilirsiniz. Voltify olarak pek çok farklı marka ve modelden aracı müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Siz de bu yeni teknolojinin avantajlarını deneyimlemek için geniş araç çeşitliliği sunan portföyümüze hemen göz atın.